Dohányzásmentes világnap – Május 31.

dohanyzasmentes-vilagnap

Dohányzásmentes világnap – Május 31.

A dohányzásmentes világnap minden évben május 31-én van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére indult 1988-ban, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás okozta súlyos egészségügyi következményekre, és ösztönözze a dohányzókat a leszokásra.

A dohányzás a megelőzhető halálok vezető oka a világon, évente több mint 8 millió ember halálát okozza. Számos súlyos betegséghez vezethet, beleértve a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a légúti megbetegedéseket és a cukorbetegséget. A másodlagos dohányzás, azaz a nemdohányzók által belélegzett dohányfüst is káros az egészségre.

A dohányzásmentes világnap célja, hogy növelje a tudatosságot a dohányzás veszélyeiről, és támogassa a dohányzókat a leszokásban. Számos program és rendezvény szerveződik ezen a napon szerte a világon, melyek célja a dohányzásmentes életmód népszerűsítése.

Magyarországon is számos szervezet és intézmény szervez programokat a dohányzásmentes világnap alkalmából. A nemzeti dohányzásellenes program célja, hogy komplex szemlélettel csökkentse a dohányzási arányt és a dohányzás okozta károkat. A program keretében ingyenes tanácsadás és leszokási támogatás érhető el a dohányzók számára.

Ha dohányzik, a dohányzásmentes világnap remek alkalom arra, hogy elgondolkodjon a leszokáson. Számos forrás áll rendelkezésére, amelyek segíthetnek a leszokásban, beleértve a nemzeti dohányzásellenes programot, a háziorvosát és a dohányzásról leszokó csoportokat.

Fontos megjegyezni, hogy a dohányzásról való leszokás soha nem késő. Még akkor is javíthat az egészségén, ha már régóta dohányzik. A leszokás számos előnnyel jár, többek között:

  • Csökken a rák, a szívbetegségek, a sztrók és a tüdőbetegségek kockázata
  • Javul a légzés és a keringés
  • Több energiája lesz
  • Jobban fogja érezni magát
  • Több pénzt takaríthat meg

Ha dohányzik, tegye meg az első lépést a leszokás felé még ma! A dohányzásmentes életmód a legjobb ajándék, amit adhat magának és szeretteinek.

dohanyzasmentes-vilagnap



ÜNNEPEK



Képek: Vistacreate, Pixabay