Trianoni békediktátum emléknapja – Június 4.

trianoni-bekediktatum-emleknapja

Trianoni békediktátum emléknapja – Június 4.

A trianoni békediktátum emléknapja minden évben június 4-én van. A trianoni békeszerződést, amit gyakran békediktátumként is emlegetnek, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában a győztes antant hatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán) és a vesztes Magyarország között. A békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések egyike volt, és súlyos következményekkel járt Magyarország számára.

A trianoni békediktátum legfontosabb következményei:

Magyarország területe kétharmadával csökkent: A történelmi Magyarország 283 ezer km²-es területéből 93 ezer km² maradt Magyarországnak. A Felvidéket és Kárpátalját Csehszlovákiához, Erdélyt, Partiumot és a Bánság keleti részét Romániához, a Szerémséget, Bácskát, a Bánság nyugati részét és a Muraközt a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz csatolták, Burgenlandot pedig Ausztriához.

Mintegy 10 millió magyar anyanyelvű ember került a szomszédos államokba: A békeszerződés következtében a Kárpát-medencében élő magyaroknak csak a kétharmada maradt Magyarországon. A trianoni döntéshozatal során az etnikai elvet szinte teljesen figyelmen kívül hagyták, így hatalmas magyar kisebbségek rekedtek a szomszédos országokban.

Magyarország súlyos gazdasági veszteségeket szenvedett: A békeszerződés elrendelte a magyar ipar jelentős részét kitevő haditermelő üzemek leszerelését, a vasútvonalak és bányák nagy részének elvesztését, valamint a magyar korona jelentős leértékelését.

A trianoni békeszerződés súlyos pszichológiai traumát okozott a magyar társadalomban: A békeszerződést Magyarországon nemzeti tragédiaként élték meg, és évtizedekig meghatározta a magyar politika és társadalom irányultságát.

A trianoni békediktátum ma is vitatott téma Magyarországon. Sokan igazságtalannak és revíziós kötelezettséggel járónak tartják a szerződést, míg mások úgy vélik, hogy a békeszerződés a történelmi realitásokat tükrözi, és Magyarországnak a jövő felé kell fordulnia.

Fontos megjegyezni, hogy a trianoni békeszerződés történelmi dokumentum, és mint ilyen, nem lehet megváltoztatni. Azonban a békediktátum következményeivel, a magyarországi nemzeti kisebbségek helyzetével és a magyar-szomszédos országok közötti kapcsolatokkal továbbra is foglalkozni kell.

trianoni-bekediktatum-emleknapja



ÜNNEPEK



Képek: Vistacreate, Pixabay