Az emojik világnapja – Július 17.

emojik-vilagnapja

Az emojik világnapja – Július 17.

Az emojik világnapja minden évben július 17-én van. Ez egy nem hivatalos, de annál vidámabb alkalom, hogy megemlékezzünk a digitális kommunikációnk színes piktogramjairól. Az emojik ma már elengedhetetlen részei a mindennapi nyelvhasználatunknak, képesek árnyalatokat adni üzeneteinknek, humort csempészni a beszélgetésekbe, sőt, akár önmagukban is teljes üzeneteket hordozni. De honnan erednek ezek a mosolygó arcok és vicces szimbólumok? Hogyan lettek a digitális kor hieroglifái?

Az emojik története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Shigetaka Kurita japán grafikus a Docomo i.mode nevű mobiltelefonjához tervezett 176 piktogramot. Célja az volt, hogy ezekkel a kis képekkel élénkebbé, érzelmesebbé tegye a digitális kommunikációt. A Kurita által alkotott emojik hamarosan óriási népszerűségre tettek szert Japánban, és a 2000-es évek elején elterjedtek a világ többi részén is.

Az emojik igazi áttörést a 2011-es év hozott, amikor az Apple beépítette őket az iOS operációs rendszerbe. Ezt követően a Google, a Facebook és a Microsoft is beépítette az emojikat a platformjaiba, és a kis piktogramok hamarosan elárasztották a digitális világot.

Ma már több ezer emoji létezik, és folyamatosan újakat hoznak létre. A Unicode Konzorcium, a nemzetközi szabványügyi szervezet, amely felügyeli az emojikat, évente újabb karaktereket ad a listához. A javaslatokat bárki benyújthatja, és a konzorcium bizottsága szigorú szűrőn átengedve dönt arról, hogy melyik emoji kerül be a hivatalos repertoárba.

Az emojik nem csupán szórakoztatóak, de hasznosak is lehetnek. Segíthetnek a félreértések elkerülésében, a hangulat kifejezésében, és akár kulturális hidakat is építhetnek. A különböző kultúrákban ugyanis eltérő jelentéseket tulajdoníthatnak ugyanazoknak az emojiknak. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a kulturális különbségekkel, hogy elkerüljük a félreértéseket.

Az emojik világnapja remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk az emojik szerepéről a digitális kommunikációnkban. Ezek a kis piktogramok sokkal többet jelentenek, mint amilyennek első pillantásra tűnnek. Képesek összehozni az embereket, áthidalni a kulturális különbségeket, és színt vinni a mindennapi kommunikációnkba.

Az emojikkal kapcsolatos érdekességek

  • A leggyakrabban használt emoji a mosolygós arc („”).
  • Több mint 3600 emoji létezik.
  • Új emojikat rendszeresen javasolnak és adnak hozzá az Unicode Standardhoz.
  • Az emojikat művészeti formának is tekintik, és múzeumokban és galériákban is kiállítják őket.
  • Az emojik szerepet játszanak a tudományban és az oktatásban is.

Az emojik világnapja megünneplése

  • Használj minél több emojit a mai üzeneteidben!
  • Osszd meg kedvenc emojiaidat a közösségi médiában.
  • Tanulj meg új emojikat és a mögöttük rejlő jelentéseket.
  • Készíts saját emojikat!
  • Csatlakozz az online beszélgetésekhez az #EmojiWorldDay hashtag használatával.

Az emojik örömet, humort és kreativitást hoznak a digitális kommunikációnkba. Ünnepeljük hát őket ezen a napon, és használjuk őket arra, hogy kifejezzük magunkat, és kapcsolatba lépjünk másokkal!

emojik-vilagnapja

 



ÜNNEPEK



Képek: Vistacreate, Pixabay