Élelmezési világnap – Október 16.

elelmezesi-vilagnap

Élelmezési világnap – A globális éhségellenes harc napja

Az élelmezési világnap, melyet minden év október 16-án ünnepelnek, a világ éhséggel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kihívásaira hívja fel a figyelmet. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés, a malnutrició és az élelmiszerpazarlás problémáira, valamint arra, hogy minden embernek joga van a megfelelő minőségű élelemhez.

Az élelmezési világnap története

Az ENSZ kezdeményezése: Az élelmezési világnapot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1979-ben alapította, hogy emlékeztesse a világot a globális éhezés problémájára.

A FAO szerepe: Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) minden évben meghatároz egy témát, amely köré a rendezvény épül. Ez lehetővé teszi a különböző országok számára, hogy összefogjanak az élelmiszerellátás javítása érdekében.

Az éhség és az alultápláltság globális kihívásai

Statisztikák: A legfrissebb adatok szerint 2023-ban világszerte több mint 828 millió ember szenved éhségtől. Ez az arány az előző évhez képest 46 millióval nőtt, amely egy aggasztó tendencia. A FAO becslése szerint a globális élelmiszerárak 2021 óta folyamatosan emelkednek, ami tovább rontja a helyzetet, különösen a fejlődő országokban.

A malnutrició elterjedtsége: 2022-re a gyerekek körében a malnutrició aránya globálisan 149,2 millióra nőtt, ami 2020-hoz képest 10,5 milliós növekedést jelent. Ez különösen aggasztó, mivel a malnutrició hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat.

A COVID-19 hatása: A világjárvány súlyosan befolyásolta az élelmiszerellátási láncokat, ami az éhezés és a malnutrició növekedéséhez vezetett. A FAO szerint a járvány következtében 2020-ban 20-30 millióval nőtt az éhezők száma világszerte.

Az élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság

Fenntartható mezőgazdaság: A fenntartható mezőgazdaság kulcsszerepet játszik az élelmiszerbiztonság megteremtésében. Az új technológiák, mint például az okos mezőgazdaság, segíthetnek a termelés növelésében és a környezeti hatások csökkentésében. A FAO előrejelzései szerint a világ élelmiszertermelésének 70%-kal kell növekednie 2050-ig, hogy kielégítse a várhatóan 9,7 milliárdra nőtt népesség szükségleteit.

Élelmiszerpazarlás csökkentése: A világ élelmiszertermelésének körülbelül egyharmada soha nem kerül fogyasztásra. A FAO becslése szerint ez évi 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent, ami körülbelül 940 milliárd dollár értékű veszteséget okoz. Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében mindenki számára fontos, hogy tudatosabban vásároljon és fogyasszon.

A szolidaritás és a globális cselekvés fontossága

Kormányzati intézkedések: Az élelmiszerbiztonság javítása érdekében a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek együtt kell működniük. Az ENSZ 2030-ig szeretné felszámolni az éhezést a világ minden táján, és a célok eléréséhez elengedhetetlen az élelmiszertermelés növelése és a hozzáférhetőség javítása.

Civil szervezetek szerepe: A helyi közösségek és civil szervezetek is fontos szerepet játszanak az élelmiszerbiztonság megteremtésében. A WFP (World Food Programme) becslése szerint 2023-ban körülbelül 345 millió ember szorul segítségre a világ 82 országában.

Az élelmezési világnap ünneplése

Mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel és konkrét adományozással ünneplik az élelmezési világnapot. Magyarországon például minden évben adománykonvoj indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Ezen események célja, hogy felhívják a figyelmet az éhség problémájára és támogassák a rászorulókat.

Különböző rendezvények: Az élelmezési világnap alkalmából világszerte rendezvényeket tartanak, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet az éhség problémájára. Ezek között szerepelnek workshopok, előadások és közösségi események. A FAO minden évben különböző kampányokat indít, amelyek során az embereket arra ösztönzik, hogy aktívan részt vegyenek az élelmiszerbiztonság javításában.

Iskolai programok: Az iskolákban különféle programokat szerveznek, amelyek célja a diákok tudatosságának növelése az élelmiszerbiztonságról és a fenntarthatóságról. A gyerekek tanulmányozhatják az egészséges táplálkozás fontosságát, valamint a helyi és globális élelmiszerproblémákat.

Mi tehetünk?

Tudatos fogyasztás: Mindenki tehet az élelmiszerpazarlás ellen, ha tudatosan vásárol és fogyaszt. Vásárlás előtt érdemes listát készíteni, és elkerülni az impulzusvásárlásokat. Az élelmiszerek tárolása és felhasználása is kulcsszerepet játszik a pazarlás csökkentésében.

Helyi termelők támogatása: A helyi termelők támogatása hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz és csökkenti az élelmiszer szállítási idejét, ezzel csökkentve a környezeti hatásokat. A helyi élelmiszerek vásárlása ráadásul segíti a gazdaság fejlődését is.

Önkéntesség: Önkéntesként részt vehetünk helyi élelmiszerosztó programokban, amelyek segítik a rászorulókat. A közösségi kertek és a helyi élelmiszerbankok is lehetőséget biztosítanak arra, hogy aktívan hozzájáruljunk a közösségünk jólétéhez.

Az élelmezési világnap nem csupán egy alkalom arra, hogy emlékezzünk a globális éhség problémájára, hanem lehetőséget is ad arra, hogy cselekedjünk. Mindenkinek – kormányoknak, civil szervezeteknek és egyéneknek – együtt kell működnie az élelmiszerbiztonság javítása érdekében. Csak így érhetjük el, hogy a jövő generációi számára biztosítani tudjuk az elegendő és tápláló élelmet. Az éhség felszámolása nemcsak cél, hanem közös felelősségünk is.

elelmezesi-vilagnap

 



ÜNNEPEK



Képek: Vistacreate, Pixabay