A jazz világnapja – Április 30

a jazz vilagnapja

A jazz világnapja – Április 30

A jazz világnapja április 30-án van világszerte. Az UNESCO kezdeményezte 2011-ben, Herbie Hancock jazz-zongorista javaslatára. A cél a jazz gazdag történetének és örökségének népszerűsítése, valamint a műfajnak a világ zenei kultúrájához való hozzájárulásának elismerése.

A jazz világnapja napja a világ minden táján jazzkoncertekkel, oktatási programokkal és más rendezvényekkel teli nap. Az UNESCO arra ösztönzi a tagállamokat, a civil társadalmat és a magánszektort, hogy vegyenek részt ezekben a rendezvényekben, és segítsék elő a jazz népszerűsítését.

A jazz világnapjának története:

2011 novemberben az UNESCO Közgyűlése elfogadta a Nemzetközi Jazz Nap létrehozásáról szóló határozatot.

2012-ben az első Nemzetközi Jazz Napot három „all-star” koncerttel ünnepelték Párizsban, New Orleansban és Tokióban.

Azóta a jazz napja évente növekszik, egyre több ország és város csatlakozik a zenei ünnepségekhez.

2019-ben már 195 országban tartottak jazznapi rendezvényeket.

A jazz világnapjának jelentősége:

A jazz világnapja fontos alkalom a jazz értékeinek és sokszínűségének ünneplésére. Ez egy lehetőség arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet egyesítő erejére és a kulturális párbeszéd fontosságára.

A jazz egy olyan zenei műfaj, amely az afrikai, európai és amerikai zenei hagyományok ötvözetéből alakult ki. Ez egy improvizatív zene, amely a szabadságra, a kreativitásra és a kifejezésre összpontosít. A jazz fontos szerepet játszott a polgárjogi mozgalomban és más társadalmi igazságossági mozgalmakban.

A jazz világnapja arra ösztönöz bennünket, hogy fedezze fel a jazz gazdag történetét és örökségét, és értékelje a műfajnak a világ zenei kultúrájához való hozzájárulását. Ez egy lehetőség arra is, hogy összejöjjünk és ünnepeljük a zene erejét, amely összeköt bennünket.

Hogyan ünnepelhetjük a jazz napját?

Sokféleképpen ünnepelheti a jazz világnapját. Íme néhány ötlet:

  • Vegyen részt egy jazzkoncerten.
  • Hallgasson jazz zenét online vagy a rádióban.
  • Tanuljon meg játszani egy jazzhangszeren.
  • Nézzen meg egy dokumentumfilmet a jazz történetéről.
  • Olvasson egy könyvet a jazzről.
  • Beszéljen a jazzról a barátaival és a családjával.

A legfontosabb, hogy találjon egy módot arra, hogy élvezze a jazz zenét, és értékelje annak gazdag történetét és örökségét.

a jazz vilagnapja