A könyv és a szerzői jogok világnapja – Április 23

A könyv és a szerzői jogok világnapja

A könyv és a szerzői jogok világnapja – Április 23

A könyv és a szerzői jogok világnapja minden évben április 23-án van. Az UNESCO 1995. évi párizsi konferenciáján kinyilvánított nemzetközi akciónap a könyvek és az olvasás ünnepe. Az ünnepet először a következő évben, 1996-ban rendezték meg, azóta több mint száz országban jegyzik.

A világnapnak két fő célja van:

Felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára: Az olvasás kulcsfontosságú készség a tanuláshoz, a kritikai gondolkodáshoz és a kreativitáshoz. Lehetővé teszi számunkra, hogy új világot fedezzünk fel, új kultúrákat ismerjünk meg, és jobban megértsük önmagunkat és a körülöttünk lévő világot.

Tiszteletben tartani a szerzői jogokat: A szerzői jogok védik a szerzők munkáját és biztosítják számukra a méltányos kompenzációt. Fontos, hogy tisztában legyünk a szerzői jogokkal, és hogy tiszteletben tartsuk azokat, amikor könyveket olvasunk vagy más szerzői műveket használunk.

A világnapon számos rendezvényt tartanak a könyvek és az olvasás népszerűsítése érdekében. Ezek közé tartoznak a könyvvásárok, felolvasóestek, író-olvasó találkozók, könyvtári programok és iskolai rendezvények.

Magyarországon a könyvnap hagyományosan a rózsák és a könyvek napja is. Ezen a napon a katalánok egy szál rózsát ajándékoznak minden eladott könyv után. Ez a hagyomány a Szent György-legendához kapcsolódik, aki a legenda szerint a megmentett hercegnőnek a legyőzött sárkány véréből kinőtt rózsát ajándékozta.

A könyv és a szerzői jogok világnapja kiváló alkalom arra, hogy felfedezzük az olvasás örömét, és támogassuk a szerzőket és a könyviparukat. Olvassunk el egy jó könyvet, ajándékozzunk könyvet szeretteinknek, és vegyünk részt a helyi rendezvényeken!

A könyv és a szerzői jogok világnapja

 

A könyv és a szerzői jogok világnapja

 ÜNNEPEK