A tánc világnapja – Április 29

a tanc vilagnapja

A tánc világnapja – Április 29

A tánc világnapja minden évben április 29-én van. Ezen a napon a világ táncainak sokszínűségét ünnepeljük, a klasszikus balettől a néptáncon át a hip-hop-ig.

A nemzetközi táncnap 1982-ben jött létre az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének (ITI) Nemzetközi Tánctanácsa kezdeményezésére. A dátumot Jean-Georges Noverre francia táncművész és koreográfus születésnapjára választották, akit a „balett Shakespeare-jeként” is ismernek. Noverre úttörő szerepet játszott a modern balett művészetének kialakításában.

A tánc világnapjának célja, hogy:

  • Népszerűsítse a táncot az emberek körében, mint művészeti formát, önkifejezést és fizikai aktivitást.
  • Felhívja a figyelmet a tánc sokszínűségére a világ minden tájáról.
  • Támogassa a táncoktatást az iskolákban és a közösségekben.
  • Ünnepelje a táncosok és koreográfusok művészetét a világ minden tájáról.

A tánc világnapját a világ minden táján táncgálákkal, előadásokkal, workshopokkal és más rendezvényekkel ünneplik. Sokan ezen a napon arra is ösztönzik az embereket, hogy vegyenek részt egy táncórában, vagy táncoljanak otthon a kedvenc zenéjükre.

Magyarországon is számos programmal ünneplik a tánc világnapját. A Magyar Nemzeti Balett gálaelőadást tart az Operaházban, a Fővárosi Művészeti Gimnázium diákjai pedig táncbemutatót adnak a Millenárison. Ezen kívül számos tánciskolában és kulturális központban is tartanak nyílt táncórákat és workshopokat.

Ha Ön is szeretné megünnepelni a tánc világnapját, itt van néhány ötlet:

Vegyen részt egy táncórában. Számos tánciskola kínál nyílt táncórákat a tánc világnapja alkalmából. Ez egy remek alkalom arra, hogy kipróbáljon egy új táncstílust, vagy fejlessze a meglévő tánctudását.

Menjen el egy táncgálára vagy előadásra. Számos táncgálát és előadást tartanak a tánc világnapja alkalmából. Ez egy remek alkalom arra, hogy élvezze a tánc szépségét és sokszínűségét.

Táncoljon otthon a kedvenc zenéjére. Ha nincs ideje vagy lehetősége elmenni egy táncórára vagy előadásra, akkor otthon is megünnepelheti a tánc világnapját. Tegye be a kedvenc zenéjét, és táncoljon szabadon!

Nézzen meg egy táncfilmet vagy dokumentumfilmet. Számos nagyszerű táncfilm és dokumentumfilm áll rendelkezésre. Ez egy remek alkalom arra, hogy többet megtudjon a tánc történelméről és kultúrájáról.

A legfontosabb, hogy érezze a ritmust, és mozgassa a testét! A tánc egy nagyszerű módja annak, hogy kikapcsolódjon, szórakozzon és kifejezze magát.

a tanc vilagnapja

 ÜNNEPEK