Múzeumok világnapja – Május 18.

muzeumok-vilagnapja

Múzeumok világnapja – Május 18.

A múzeumok világnapja minden évben május 18-án van. Ezt a napot a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) hozta létre 1977-ben, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a múzeumok fontosságára a társadalomban.

Az idei, 2024-es múzeumok világnapja témája: „Múzeumok az oktatásért és a kutatásért!”. Ez a téma arra összpontosít, hogy a múzeumok hogyan járulhatnak hozzá az oktatáshoz és a kutatáshoz a helyi közösségekben és globális szinten egyaránt.

Magyarországon számos múzeum szervez különleges programokat a múzeumok világnapja alkalmából. Ezek a programok ingyenes belépőt, tárlatvezetéseket, műhelyfoglalkozásokat, koncerteket és egyéb rendezvényeket foglalhatnak magukba.

A Magyar Nemzeti Galéria például kedvezményes árú belépőt kínál állandó kiállításaira a múzeumok világnapján. Ezen a napon az állandó gyűjtemény páros kedvezménnyel látogatható: egy teljes árú belépő két fő belépésére jogosít.

A programokról további információt a múzeumok weboldalain vagy a Facebook-oldalaikon találhat.

Íme néhány példa a magyarországi múzeumok múzeumok világnapjára szervezett programjaira:

  • Magyar Nemzeti Galéria: Tárlatvezetések, műhelyfoglalkozások, koncertek
  • Aquincum Római Történeti Múzeum: Ingyenes belépő, tárlatvezetések, családi programok
  • Terror Háza Múzeum: Ingyenes belépő, kiállítás megnyitó, kerekasztal-beszélgetés
  • Magyar Természettudományi Múzeum: Ingyenes belépő, tárlatvezetések, planetáriumi vetítések

Bátran látogasson el egy múzeumba a múzeumok világnapján, és fedezze fel a magyar kultúra és történelem lenyűgöző kincseit!

muzeumok-vilagnapja

 ÜNNEPEK