Semmelweis-nap Július 1.

semmelweis-nap

Semmelweis-nap Július 1.

Semmelweis-nap minden év július 1-jén van Magyarországon. Ez a magyar egészségügy napja, egyben munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára. Az ünnepet 1992 óta ünneplik Semmelweis Ignác emlékére, aki a „modern kézmosás atyjaként” ismert.

Semmelweis Ignác 1818-ban született Budán. Orvostudományt tanult a bécsi egyetemen, ahol 1840-ben szerezte meg diplomáját. Ezután a bécsi Általános Kórházban kezdett dolgozni, ahol szembesült a gyermekágyi láz pusztító járványával. Abban az időben a gyermekágyi láz halálozási aránya rendkívül magas volt, és az orvosok nem tudták az okát.

A felfedezés

Semmelweis elkezdett vizsgálódni a járvány oka után, és hamarosan rájött, hogy a kórházban dolgozó orvosok és hallgatók keze a felelős a fertőzésért. A boncolások után gyakran nem mostak kezet, mielőtt betegeiket megvizsgálták volna, így átvitték a fertőzést.

Semmelweis ezt követően elrendelte, hogy az orvosok és hallgatók klórmészoldattal mossanak kezet a betegek megvizsgálása előtt. Ez a egyszerű intézkedés drámai mértékben csökkentette a gyermekágyi láz halálozási arányát.

Semmelweis felfedezése forradalmasította az orvostudományt és segített megmenteni számtalan életet. Azonban a kortársai nem ismerték el munkáját, sőt még gúnyolták is. 1865-ben, mindössze 47 évesen szepszisben hunyt el.

Semmelweis öröksége ma is él. A „kézmosás atyjaként” tisztelik őt, és felfedezése továbbra is alapvető fontosságú a fertőzések megelőzésében. A Semmelweis-nap egy lehetőség arra, hogy emlékezzünk Semmelweis Ignácra és az egészségügyi dolgozókra, akik fáradhatatlanul dolgoznak a betegek gyógyításáért.

Események a Semmelweis-napon:

  • A Semmelweis Egyetem ünnepélyes keretek között emlékezik meg Semmelweis Ignácról.
  • Koszorúzási ünnepségeket tartanak Semmelweis Ignác szobra és síremléke előtt.
  • Tudományos konferenciákat és szimpóziumokat szerveznek az egészségügyi aktualitásokról.
  • Díjakat adnak át a kiemelkedő egészségügyi dolgozóknak.
  • Nyílt napok keretében bemutatják az egészségügyi intézmények munkáját a lakosság számára.

A Semmelweis-nap fontos ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyi dolgozók munkájának fontosságára, és elismerje az egészségügyben tett kiemelkedő teljesítményeket.

semmelweis-nap

 ÜNNEPEKKépek: Vistacreate, Pixabay