Véradók világnapja – Június 14.

veradok-vilagnapja

Véradók világnapja – Június 14.

Véradók világnapja minden év június 14-én van. Ezen a napon tiszteletünket fejezzük ki azoknak a hősöknek, akik önzetlenül adják a vérüket, hogy megmentsenek másokat. A véradás egy egyszerű, mégis hihetetlenül fontos gesztus, amellyel életeket menthetünk és javíthatjuk beteg embertársaink életminőségét.

A vér pótolhatatlan, és számos súlyos betegség és sérülés kezeléséhez szükséges. A balesetek áldozatai, a rákos betegek, a műtétekre várók, a hemofíliában szenvedők mindannyian a véradók adományaira támaszkodnak.

Magyarországon évente mintegy 450 000 véradásra van szükség ahhoz, hogy a vérkészlet elegendő legyen. Sajnos, a véradók száma nem mindig elegendő a fedezésére, ezért kiemelten fontos, hogy minél többen csatlakozzanak a véradók táborához.

A véradás nemcsak másoknak, de önmagunknak is jót tehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres véradás csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a rák kockázatát. Ezen kívül a véradás egy remek módja annak, hogy segítsünk a közösségünknek és új emberekkel ismerkedjünk meg.

Bárki lehet véradó, aki:

  • 18 és 65 év közötti
  • Jó általános egészségi állapotban van
  • Legalább 50 kg súlyú
  • Nem szenved krónikus betegségben
  • Nincs fertőző betegsége
  • Nem terhes és nem szoptat

A véradás folyamata egyszerű és fájdalommentes. A véradókat alaposan kivizsgálják, mielőtt vért adnak, és a vért steril körülmények között veszik le. A véradás után a véradók pihenhetnek, és frissítőt kapnak.

Ha ön is szeretne segíteni másoknak és életeket menteni, jelentkezzen véradónak! Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján megtalálja a legközelebbi véradóállomást, és tájékozódhat a véradás feltételeiről.

Egy véradás mindössze egy óra az ön idejéből, de egy életet menthet. Minden csepp vér számít!

veradok-vilagnapja

Köszönjük mindenkinek, aki vért ad!ÜNNEPEKKépek: Vistacreate, Pixabay