A magyar tűzoltók napja – Május 4

magyar-tuzoltok-napja

A magyar tűzoltók napja – Május 4

A magyar tűzoltók napja, mely Szent Flórián napjával esik egybe, minden évben május 4-én van. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy tiszteletünket fejezzük ki a tűzoltók áldozatos munkája iránt, akik nap mint nap kockáztatják életüket mások megsegítéséért.

Szent Flórián legendája:

Flórián római katonatiszt volt a 3. században. A legenda szerint, amikor megtudta, hogy Laureacumban (ma Lorch, Ausztria) 40 keresztényt elfogtak, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta és a vízbe fojtatta. Halála után hamarosan szentté avatták, és a tűzzel és árvízzel kapcsolatos balesetek ellen hívták segítségül.

A tűzoltók napja Magyarországon:

A tűzoltókat már a középkor óta tisztelet övezi Magyarországon. Az első szervezett tűzoltócsapatok a 18. században alakultak meg, és a 19. században kezdődött meg a tűzoltóságokat érintő korszerűsítés.

1870-ben megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, és 1891-ben megalakult az Országos Tűzoltóintézet is.

A magyar tűzoltók napját hivatalosan 1991 óta ünneplik, de a tűzoltók tisztelete és elismerése ennél jóval régebbi múltra tekint vissza.

A magyar tűzoltók munkája:

A tűzoltók feladata a tűzesetek megelőzése, oltása, az élet- és vagyonmentés, a műszaki mentések elvégzése, a katasztrófa-elhárításban való részvétel, valamint a lakosság tűzvédelmi oktatása.

A tűzoltók munkája rendkívül veszélyes és felelősségteljes. Gyakran kell emberfeletti erőfeszítéseket tenniük a lángok megfékezéséért és az emberek életének megmentéséért.

Hogyan ünnepeljük a tűzoltók napját?

A tűzoltók napján számos rendezvényt tartanak az országban. Ezek közé tartoznak a tűzoltó bemutatók, a nyílt napok, a díjátadó ünnepségek, és a koszorúzások.

Ezen a napon fontos, hogy kifejezzük hálánkat a tűzoltóknak áldozatos munkájukért. Megköszönhetjük nekik a bátorságukat, az önfeláldozásukat és azt, hogy nap mint nap ott vannak a frontvonalon, ha baj van.

Mit tehetünk a tűzmegelőzésért?

A tűzesetek megelőzése mindannyiunk felelőssége. Néhány egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetjük a tűzesetek kockázatát:

  • Legyünk óvatosak a tűzzel és a gyúlékony anyagokkal.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a tűzoltó készülékeket.
  • Ne hagyjunk felügyelet nélkül égő gyertyát vagy mécsest.
  • Ne dobjunk el égő csikket.
  • Tanítsuk meg a gyermekeket a tűzbiztonságra.

Ha tüzet észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A magyar tűzoltók napja arra is jó alkalom, hogy elgondolkodjunk a tűzesetek megelőzésének fontosságán, és azon, hogy mit tehetünk egymásért a biztonságosabb környezetért.

magyar-tuzoltok-napja

 

A magyar tűzoltók napja – Május 4