Nemzetközi Star Wars nap – Május 4 (May the 4th Be With You!)

nemzetkozi-star-wars-nap

Nemzetközi Star Wars nap – Május 4 (May the 4th Be With You!)

A Star Wars rajongók számára a május 4.-e nem csupán egy átlagos nap a naptárban, hanem a nemzetközi Star Wars nap, avagy a Május negyedike legyen veled! (May the 4th Be With You!) ünnepe. De vajon honnan ered ez a különleges dátum, és hogyan vált a Csillagok háborúja univerzum rajongóinak globális ünnepévé?

Szójáték a galaxisban:

A Star Wars IV. rész – Egy új remény 1977-es bemutatóját követően két évvel, 1979. május 4-én Margaret Thatcher brit miniszterelnök megválasztása alkalmából a Konzervatív Párt a The London Evening News-ban gratuláló üzenetet tett közzé: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations” („Május negyedike legyen veled, Maggie! Gratulálunk!”). Ez a szójáték, mely a filmek ikonikus mondatára, a „May the Force be with you„-ra („Az Erő legyen veled!”) utalt, hamarosan elterjedt a Star Wars rajongók körében.

A rajongók ereje:

A „Május negyedike legyen veled!” szlogen hamarosan a rajongók által szervezett ünnepségek jelképévé vált. 1999-ben hivatalosan is elismerték a Star Wars napot, amikor Lucasfilm rajongói levelek áradatával árasztották el őket, május 4-i ünnepségek szervezésére kérve. A Lucasfilm végül felkarolta a kezdeményezést, és 2001-ben hivatalosan is elismerte a Nemzetközi Star Wars napot.

Ünneplés a galaxisban és azon túl:

Azóta a Star Wars nap a rajongók számára világszerte egy nagyszabású ünnepnappá vált. Star Wars témájú rendezvényeket szerveznek, vetítéseket tartanak, jelmezversenyeket rendeznek, és a rajongók mindenféleképpen kifejezik szenvedélyüket a Csillagok háborúja iránt. A napot a Lucasfilm is hivatalosan ünnepli, exkluzív tartalmakat, kedvezményeket és Star Wars témájú merchandise-t kínálva a rajongóknak.

A Star Wars nap jelentősége:

A Nemzetközi Star Wars nap nem csupán egy szórakoztató ünnep, hanem a rajongói közösség erejének és összetartozásának szimbóluma is. Ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy a Star Wars több, mint egy filmfranchise; ez egy globális jelenség, amely összeköti az embereket a világ minden tájáról. A Csillagok háborúja üzenete – a reményről, a bátorságról és a jó diadaláról a gonosz felett – ma aktuálisabb, mint valaha, és a Star Wars nap a tökéletes alkalom arra, hogy ünnepeljük ezeket az értékeket.

nemzetkozi-star-wars-nap

 

Nemzetközi Star Wars nap