Méltányos kereskedelem (Fair Trade) világnapja – Május 11.

meltanyos-kereskedelem-fair-trade-vilagnapja

Méltányos kereskedelem (Fair Trade) világnapja – Május 11.

A méltányos kereskedelem (Fair Trade) világnapja minden évben május második szombatján van, 2002 óta. Ezzel a nappal a globális kereskedelemmel és a fogyasztási szokásokkal kapcsolatos aggályokra kívánják felhívni a figyelmet, kiemelve a fejlődő országokból származó termelők helyzetét. A méltányos kereskedelem célja, hogy:

Támogassa a szegény termelőket: A méltányos kereskedelem magasabb árakat biztosít a termelőknek termékeikért, ezáltal javítva megélhetésüket és a helyi közösségek életkörülményeit.

Biztosítsa a fenntartható fejlődést: A méltányos kereskedelem ösztönzi a környezetbarát gazdálkodási gyakorlatokat, a munkahelyteremtést és a szociális felelősségvállalást.

Védje a gyermekeket: A méltányos kereskedelem tiltottá teszi a gyermekek kizsákmányolását és a kényszermunkát.

Erősítse a fogyasztók hatalmát: A méltányos kereskedelem tájékoztatja a fogyasztókat a termékek eredetéről és a termelés körülményeiről, ezáltal tudatos vásárlási döntéseket hozhatnak.

Hogyan vásárolhatok méltányos kereskedelmi termékeket?

Számos módon támogathatja a méltányos kereskedelmet:

Keresse a Fair Trade minősítéssel ellátott termékeket: A méltányos kereskedelmi termékeket a Fairtrade International által tanúsított logó jelöli. Ezt a logót megtalálhatja kávé, tea, kakaó, csokoládé, gyümölcs, méz, virág és textilipari termékeken.

Vásároljon méltányos kereskedelmi boltokban: Számos üzlet specializálódott a méltányos kereskedelmi termékek értékesítésére.

Támogassa a méltányos kereskedelmi szervezeteket: Számos szervezet támogatja a méltányos kereskedelmet. Adományozhat nekik, vagy önkénteskedhet a tevékenységeikben.

Mit tehetek még?

Tájékozódjon a méltányos kereskedelemről: Minél többet tud meg a méltányos kereskedelemről, annál tudatosabban hozhat vásárlási döntéseket.

Beszéljen másoknak a méltányos kereskedelemről: Ossza meg a tudását családjával, barátaival és kollégáival.

Támogassa a méltányos kereskedelmi kampányokat: Számos kampány zajlik a méltányos kereskedelem népszerűsítése érdekében. Csatlakozzon ezekhez a kampányokhoz, és hangoztassa a véleményét.

A méltányos kereskedelem (Fair Trade) világnapja, egy kis lépés a globális igazságosság és a fenntarthatóság felé. Minden vásárlás, adomány és önkéntes munka hozzájárul ahhoz, hogy szebb jövőt teremtsünk a termelők és a bolygónk számára.

meltanyos-kereskedelem-fair-trade-vilagnapja