Anyák napja története

anyak-napja-tortenete

Anyák napja története

Az anyák napja története az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Az anyák napja, ahogyan ma ismerjük, az Egyesült Államokban kezdődött. Az ötletgazda Julia Ward Howe bostoni költő, pacifista és a nők jogaiért harcoló aktivista volt. Ő 1872-ben szervezte meg az első anyák napi ünnepséget, melynek célja a béke előmozdítása mellett az anyák tisztelete és elismerése volt.

Anna Jarvis, egy másik amerikai aktivista, 1908-ban kezdte el kampányolni az anyák napja hivatalos ünneppé nyilvánításáért. Édesanyja, Ann Reeves Jarvis, a polgárháború idején önkéntesként ápolta a sebesülteket, és Anna úgy gondolta, hogy megérdemli, hogy emléket állítsanak neki. Jarvis fáradozásainak köszönhetően 1914-ben Woodrow Wilson elnök május második vasárnapját nemzeti anyák napjává nyilvánította.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. Az ünnep hivatalos bevezetése 1928-ban történt meg, miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Ma már világszerte ünneplik az anyák napját, de a dátum országonként eltérő lehet. Magyarországon, akárcsak az Egyesült Államokban, május második vasárnapján köszöntjük az édesanyákat.

Az anyák napja alkalmával a gyerekek és felnőttek egyaránt kifejezik hálájukat és szeretetüket édesanyjuk iránt. Szokás virágot, ajándékot adni nekik, és együtt tölteni velük a napot. Ezen a napon az édesanyák pihenhetnek, és élvezhetik a családjuk társaságát.

anyak-napja-tortenete