Mentők napja Magyarországon – Május 10

mentok-napja

Mentők napja Magyarországon – Május 10

A mentők napja Magyarországon május 10-én van. Ezen a napon emlékezünk meg az Országos Mentőszolgálat 1887-es megalakulásáról. Az Önkéntes Mentőegyesület Budapesten ezen a napon kezdte meg szolgálatát Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. 1948-ban, az államosításkor az Országos Mentőszolgálat jött létre, ekkor vált a mentés állami feladattá.

A mentők napja alkalmával kitüntetéseket és pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek és egészségügyi dolgozóknak. Ezen kívül az Országos Mentőszolgálat szerte az országban programokat szervez a lakosság számára, hogy bemutassák a mentők munkáját és felhívják a figyelmet a balesetek megelőzésének fontosságára.

A mentők napja fontos ünnep, hiszen lehetőséget ad arra, hogy kifejezzük hálánkat a mentők áldozatos munkájáért. A mentők nap mint nap azon fáradoznak, hogy életeket mentsenek és segítsenek a bajba jutott embereken. Munkájuk nélkülözhetetlen a magyar társadalom számára.

Íme néhány ötlet, hogyan ünnepelheti a mentők napját:

Látogasson el a helyi mentőállomásra: Sok mentőállomás nyílt napot tart a Mentők Napján, ahol megismerkedhet a mentők munkájával és a mentőautókkal.

Adományozzon az Országos Mentőszolgálatnak: Számos módon támogathatja az Országos Mentőszolgálat munkáját. Adományozhat pénzt, vért vagy akár önkénteskedhet is.

Tanuljon meg újraéleszteni: Az újraélesztés elsajátítása egy életmentő készség, amelyet bárki elsajátíthat. A Mentők Napja remek alkalom arra, hogy részt vegyen egy újraélesztő tanfolyamon.

Köszönje meg a mentők munkáját: Ha lát egy mentőautót az utcán, szánjon egy percet arra, hogy köszönje meg a mentők munkáját.

Az Országos Mentőszolgálat elérhetősége:

Fontos megjegyezni, hogy a mentők napja Magyaroszágon nem munkaszüneti nap. A mentők a nap 24 órájában, a hét minden napján készenlétben állnak, hogy segítsenek a bajba jutottaknak.

A mentők napja Magyarországon egy nagyszerű alkalom arra, hogy tiszteletünket fejezzük ki a mentők iránt, és felhívjuk a figyelmet a mentés fontosságára.

mentok-napja